http://www.mporos.gr/neoxori

Η ομιλία του Αργύρη Αυγηρέλλη σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Τάκη Καλδή PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
06.01.08
Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,

Είναι για μένα εξαιρετική τιμή να μιλήσω, ως Αντιπρόεδρος του «εκπολιτιστικού Συλλόγου ο
ΜΠΟΡΟΣ , για τον αείμνηστο ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ.

Καταρχάς θέλω και από αυτό το βήμα να εκφράσω προσωπικα εκ μέρους όλου του χωριού μας τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο ταυ Χαρίκλεια και στο γιο του Αντώνη, που βρίσκονται στην Αυστραλία. Επίσης εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στα τέσσερα (4) αδέλφια του, που είναι μεταξύ μας (το Γιάννη, το Μανώλη, τη Δέσποινα και το Χριστόφορο) καθώς και σε όλη τη μεγάλη οικογένειά τους.

Η ζωή και η προσωπικότητα του ΤΆΚΗ ΚΑΛΔΗ , είναι θαυμαστή. Και το έργο του ως δημοσιογράφου και πολιτικού είναι πολυ μεγάλο. Είναι σπουδαίο και εντυπωσιακό.

Εμείς, της κάπως νεώτερης γενιάς, που έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης, από τα σύγχρονα μέσα, μέναμε εντυπωσιασμένοι από τα όσα ο Τάκης ΚΑΛΔΗΣ έγγραφε και μιλούσε από τα διεθνή πολιτικά και πολιτιστικά βήματα. Και όχι μόνο μας δίδασκε, αλλά εμάς τους Μπoριανoύς μας γέμιζε και με υπερηφάνεια.

Εγώ σίγουρα δεν είμαι ο αρμοδίως και ο ικανός να αποτυπώσω το έργο της πολιτιστικής και πολιτικής συνεισφοράς του ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ, που τον αναγόρευσαν σε Kεντρική διεθνή φυσιογνωμία.

Θεωρώ όμως επιβεβλημένο καθήκον μου, σ'αυτή την εκδήλωση για τον TΑΚH ΚΑΛΔΗ, τον δικό μας ΤΑΚΗ από την επίσημη θέση μου ως εκπρόσωπου του Συλλόγου μας και του χωριού μας Μπορός, να εξιστορήσω μερικά μόνο γεγονότα της ζωής του, όπως είναι καταγεγραμμένα και είδαν το φως της δημοσιότητας, πολλές φορές, στα διάφορα στάδια της πορείας του. . Ο Τάκης γεννήθηκε το έτος 1931.

. Τελείωσε το τότε Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης το 1949.

. Ήταν ένας ταλαντούχος μαθητής. Μέσα στη κατοχή και μέσα στον εμφύλιο πόλεμο, παιδί ακόμα, συμμετείχε στο γνωστό θεατρικό συγκρότημα της Μυτιλήνης το «Μπουρίνι». Επίσης όπως μας διηγούνταν οι γονείς μας και οι μεγαλύτεροι του χωριού μας ήταν πρωταγαινιστής σε θεατρικές παραστάσεις που έγιναν τότε, μέσα στους πολέμους, στο χωριό ,μσς το Μπορό. Πάντα στο χωριό μιλούσαν και μιλούν για τον Τάκη.

. Τον ίδιο μήνα της αποφοίτησής του από το Γυμνάσιο, το έτος 1949, ο Τάκης μετανάστευσε στην
μακρινή Αυστραλία.

. Αμέσως μετά την άφιξη του στο Σίδνεϋ Αυστραλίας, ίδρυσε, το έτος 1950, Φιλοτεχνικό Όμιλο και
ανέβασε πολλά θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Πολλά σκηνοθέτησε ο ίδιος και σε όλα πρωταγωνιστούσε. Ταυτόχρονα έπαιξε και στο γνωστό (Νιου θίατερ) "New Theatre" του Σίδνεϋ, ύστερα από εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας.

. Συγχρόνως με τις πολιτιστικές ενασχολήσεις του, άρχισε την δράση του στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας.

. Έγινε μέλος της Ελληνικής Κοινότητος του Σίδνεϋ, όπου διατέλεσε Γενικός Γραμματέας, σε ηλικία
22 ετών.

. Αργότερα πήρε ,μέρος στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας και
χρημάτισε πρώτος Γενικός Γραμματέας.

. Παράλληλα συμμετείχε στην ίδρυση Ελληνικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Ενώσεων Ελλήνων της Αυστραλίας.

. Πήρε μέρος από τα ,νεανικά του "χρόνια, σε αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος της Αυστραλίας και χρημάτισε αντιπρόσωπος εργατικών συνδικάτων του Σίδνεϋ. Τότε δούλευε λιμενεργάτης στο λιμάνι του Σίδνεύ. Ο Τάκης δούλεψε στο λιμάνι 3 χρόνια..

. Εργάστηκε από το 1955, ως δημοσιογράφος, σε πολλές Ελληνικές εφημερίδες της Αυστραλίας και
επί πολλά χρόνια υπήρξε ο αρχισυντάκτης και Διευθυντής της Εφημερίδος «ΚΟΣΜΟΣ». Μέχρι την ημέρα του θανάτου του αρθρογραφούσε.

. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Πολυεθνικής Ραδιοφωνίας της Αυστραλίας, τη γνωστή SBS. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής, που διηύθυνε την Πολυεθνική Ραδιοφωνία Αυστραλίας, η οποία εξέπεμπε σε πολλές γλώσσες. Έτσι οι μετανάστες απέκτησαν το δικό τους ραδιόφωνο, στη γλώσσα τους. Όλοι οι μετανάστες στην Αυστραλία λάτρευαν τον Τάκη.
Ακούγονταν οι φωνές τους, τα τραγούδια τους και νέα από τις πατρίδες τους, μέσα από το ραδιόφωνο που διεύθυνε ο Τ ΑΚΗΣ. Χωρίς τον ΤΑΚΗ δεν θα υπήρχε πολυεθνική ραδιοφωνία. Είναι θαυμαστό αυτό που επέτυχε ο ΤΑΚΗΣ.

. Στα χρόνια 1967-1974 ανέπτυξε, ως δημοσιογράφος, μεγάλη διεθνή δραστηριότητα κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα,. Η ελληνική χούντα του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν ο δεύτερος Έλληνας που του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, μετά την Μελίνα Μερκούρη. Η Ελληνική Ιθαγένεια επαναχoρηγήθηκε στον ΤΆΚΗ Καλδη αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας (1974).

. Τα χρόνια 1974 έως 1975 ο ΤΑΚΗΣ oρίστηκε σύμβουλος του Υπουργείου Τύπου και Μαζικών
Μέσων Ενημέρωσης της Αυστραλίας. Ο ΤΑΚΗΣ δεν ήθελε Υπουργικούς θώκους, που Πολλές φορές του προσφέρθηκαν. Ο ΤΑΚΗΣ αναλάμβανε μόνο θέσεις με ευθύνες που εξυπηρετούσαν τους μετανάστες και τον πολιτισμό.

. Πήρε μέρος στην ίδρυση του Συμβουλίου Εθνοτήτων Αυστραλίας, στο οποίο ανήκαν 400
οργανώσεις και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του εν λόγω Συμβουλίου. Ήταν μία ύψιστη θέση και τεραστίων ευθυνών, που όπως προανέφερα, μέσα από αυτή τη θέση μπορούσε να προωθήσει τα συμφέροντα των μεταναστών της Αυστραλίας.

. Το 1989 απενεμήθη στον Τάκη το βραβείο Δημοσιογραφίας «Μπότση». Είναι ο πρώτος εκτός
Ελλάδος δημοσιογράφος που πήρε αυτό το βραβείο.

. Το 1978 εκλέχθηκε Γερουσιαστής Αυστραλiας με το Εργατικό Κόμμα. Ήταν ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής και πρώτος μετανάστης - μη αγγλοσαξονικής καταγωγής - που εκλέχθηκε στη Βουλή της Αυστραλίας.

. Από το 1978 και επί 21 συνεχή χρόνια, ο ΤΑΚΗΣ εκλεγόταν στην Άνω Βουλή (Γερουσία), με τη
σημαία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας. Ήταν ο μακροβιότερος βουλευτής της Αυστραλίας.

. Είχε ενεργό μέρος σε όλες τις Κινητοποιήσεις για τα Ελληνικά Εθνικά Θέματα (Κυπριακό και Σκοπιανό κλπ), καθώς και για θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντα; όπως:

- συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ελλήνων της Αυστραλίας, - ίδρυση ελληνικών Σχολείων στην Αυστραλία,

- συμμετοχή σε επιτροπές ενίσχυσης της αναστήλωσης του Παρθενώνα Κ.λ.π
Και ήταν πάντα ένας από τους κύριους ομιλητές. .

. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος το έτος 1997, απένειμε στο
ΤΆΚΗ ΚΑΛΔΗ το χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την ομογένεια της Αυστραλίας, καθώς και της σημαντικής προσφοράς του στην περαιτέρω σύσφιξη των φιλικών δεσμών και της αμοιβαίας κατανοήσεως μεταξύ της Ελλάδος και της Αυστραλίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε τότε: «η προσφορά στον Ελληνισμό του διακεκριμένου τέκνου της Λέσβου ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ είναι μεγάλη και η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής είναι η αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας προς τον Τάκη Καλδή και το ελάχιστο ευχαριστώ».

. Ο Tάκης Καλδής συνέγραψε και εξέδωσε πρόσφατα (το έτος 2003) αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο: «ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ»

Ξέρω ότι πολλοί από μας διαβάσαμε το βιβλίο του Τάκη και έχουμε εντυπωσιαστεί Ο Καθηγητης
της έδρας των Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ Βρασίδας Καραλής, που παρουσίασε στο Σίδνεϋ το βιβλιο του Τάκη, μεταξύ άλλων είπε :

«η άνεση της αφήγησης,
η ευρυχωρία του λόγου,
η οξυδερκής παρατηρητικότητα, η διακριτική ανάλυση
αλλά και το υποδόριο χιούμορ,

χαρακτηρίζουν το βιβλίο και το κατατάσσουν σε έργα πρώτης γραμμής αναφορικά με το ύφος τους ως προσωπικά απομνημονεύματα, μέσα σε μια παράδοση όπως η Ελληνική, που έχει διαμορφωθεί[ από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Μάρκου Βαμβακάρη, και τόσων άλλων φυσιογνωμιών που διέπλασαν την πολιτική και κοινωνική μας ζωή».

Εγώ θέλω να πω και πιστεύω ότι όλοι όσοι διαβάσαμε το βιβλίο συμφωνούμε, ότι είναι θαυμαστό το εύρος και η δυναμική μιας πορείας ζωής, ενός ξενιτεμένου Έλληνα, που κατέκτησε τα υψηλότερα αξιώματα της Αυστραλίας, πήγαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου, συναντούσε και συνομιλούσε με τους Προέδρους και Πρωθυπoυργούς πολλών χωρών, καθώς και με πολλές διεθνείς προσωπικότητες και με πάθος αλλά και σοφία προωθούσε τα Ελληνικά θέματα

Όλοι οι Πολιτικοί, όλοι οι δημoσιογράφoι της Αυστραλίας και της Ελλάδος και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έγραψαν και είπαν ότι το έργο του ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ ωφέλησε τον Ελληνισμό, στις δύσκoλες δεκαετίες μετά τον Β 'Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά συγχρόνως ο Τ ΑΚΗΣ ΚΑΛΔΗΣ προώθησε και την πολιτιστική και πολιτική ζωή της Αυστραλίας.

Είναι σίγουρο ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα σταθούν στο έργο του ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ.
Θεώρησα καθήκον μου να πω και να ακουστούν τα παραπάνω που είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα της ζωής του ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ, όπως καταγράφονται διεθνώς.

Για τον ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ, όταν ζούσε έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις προς τιμή του, κάθε φορά που για εξαιρετικές επιδόσεις του, τον βράβευαν διεθνώς. Θα ήθελα να σας διαβάσω και πιστεύω ότι όλοι θα θέλετε να ακούσετε, μερικές αναφορές για τον Τάκη, που έγιναν πριν από 20 χρόνια, πριν από 1 Ο χρόνια ή και τα πρόσφατα Χρόνια. Θα διαβάσω μερικά, ελάχιστα μόνο, όπως τα σταχυολόγησα από πολλά κείμενα. Να τι έγραφαν για τον ΤΑΚΗ.

« Ο Τάκης Καλδής είναι μόνος του ένα μνημείο της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία. Είναι ο παραστάτης του μείζονος ελληνισμού εκτός Ελλάδος»

«ο Καλδής είναι ο κατ 'εξοχήν Έλληνας που δούλεψε και μόχθησε ενσυνείδητος για τη σύμπλευση των δύο πολιτισμών (Ελλάδος και Αυστραλίας).

«Η δύναμη του χαρακτήρος του ΤΑΚΗ ΚΑΛΔΗ η ισχύς του προσωπικού του παραδείγματος, το ήθος της αγωνιστηκότητος που τον χαρακτήριζε, τov αναγόρευσαν σε διεθνή φυσιογνωμία πολιτιστικής και πολιτικής φυσιογνωμίας».

«ο Τάκης Καλδής ήταν σώφρων και ρεαλιστής πολιτικός. Συγχρόνως όμως ο καλλιτέχνης Τάκης Καλδής νοιάζεται για την μοίρα της παράδοσής του. Βλέπουμε τον ζωντανό άνθρωπο να επιχειρεί να μεταδώσει οράματα στις νεότερες γενιές, να διαφωτίσει και διδάξει».

«Όπως όλοι γνωρίζουμε η συμβολή του από τη θέση του Γερουσιαστή υπήρξε ανυπολόγιστη για την πολιτική εκπροσώπηση του Ελληνισμού και όλων των μεταναστών και των προβλημάτων τους μέσα από τις δομές λειτουργίας του Εργατικού Κόμματος και του Αυστραλιανού Κράτους».

«Η ιστορία θα μιλήσει για τον πολιτικό Τάκη Καλδή Θα μιλήσει επίσης και για την προσφορά του ως δημοσιογράφου, και την συμβολή του στην διαμόρφωση λόγου μέσα από το τύπο. Η προσφορά του Καλδή είναι και στην δημοσιογραφία ανυπολόγιστη».

« Ο Τάκης Καλδής είναι μία μοναδική φυσιογνωμία ένα πρόσωπο - πρότυπο και αρχέτυπο μιας περιπέτειας που δεν τελειώνει, που δεν ακυρώνεται, που δεν εξασθενεί από το χρόνο».
«ο Τάκης Καλδής είναι και θα παραμείνει το πρότυπο του αυτοδημιούργητου προσώπου, που ξεκινώντας από τα σοκάκια

ενός αγροτικού χωριού, κατόρθωσε να δημιουργήσει μία παράδοση πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς; σπάνια στα χρόνια του σύγχρονου Ελληνισμού».
Με βαθύ σεβασμό στη μνήμη του Τάκη, θέλω να πω, ότι όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, έχουμε βαθύτερα κατανοήσει:

. τι σημαίνει χαρισματική και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, . τι σημαίνει άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα, . τι σημαίνει υψηλό ήθος και

. τι σημαίνει προσφορά ζωής για την καλυτέρευση των κοινωνιών όλων των ανθρώπων.

Στη μνήμη του ΤΆΚΗ θέλω επίσης να πω ότι μπροστά στον Άνθρωπο Τάκη στεκόμαστε όλοι, με τα πιο βαθιά συναισθήματα αγάπης αλλά και θαυμασμού. Η λάμψη του ήθους, της καλοσύνης αλλά και της σοφίας του ήταν εκθαμβωτική. Επιτρέψτε ,μου να δανειστώ μία φράση ενός ποιητή και να τελειώσω με αυτή τη φράση: να πω ότι ο Τ ΑΚΗΣ «ήταν ένα από τα σπάνια εκείνα φωτεινά σημεία στα οποία κρέμεται η κλωστή που μας κρατάει πάνω από την άβυσσο» .


Σας ευχαριστώ









Τελευταία ανανέωση ( 06.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >