http://www.mporos.gr/neoxori

Μουσείο Ελιάς-Επιστολές και Δημοσιέυματα για το μουσείο Ελιάς PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
05.01.08
Το 1986 και με προτροπή και επιχορήγηση του τότε Νομάρχη Λέσβου, Νίκου Σηφουνάκη, η κοινότητα Νεοχωρίου αγόρασε το ελαιοτριβείο των αδελφών Μαραγγέλη με το ποσό των 1.600.000 δρχ, με σκοπό να το ανακαινίσει και να γίνει Μουσείο. Το ελαιοτριβείο - Μουσείο, επιχορηγήθηκε το 1986 με 550.000 δρχ και το 1998-99 με 54.000.000 δρχ μέσω των ΠΕΠ εκ των οποίων τα 11.000.000 δρχ, δόθηκαν μέσω του συλλόγου των Νεοχωριτών «Ο ΜΠΟΡΟΣ».

Με τις επιχορηγήσεις έγινε επισκευή της στέγης και η μελέτη για την συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων του ελαιοτριβείου. Εκκρεμεί η αποκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να σημειώσουμε ότι όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός δηλαδή η ατμομηχανή, τα πιεστήρια και τα υπόλοιπα μηχανήματα, σώζονται όπως ακριβώς ήταν την πρώτη μέρα της λειτουργίας του εργοστασίου.

Έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί με σύμβαση στο Π.Ι.Ο.Π. (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Πειραιώς) με την υποχρέωση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Το Π.Ι.Ο.Π. θα έφερνε επισκέπτες στο Μουσείο προβάλλοντας έτσι το Μουσείο και το χωριό μας.

Δυστυχώς ακολουθήθηκαν λάθος χειρισμοί και ενέργειες με αποκορύφωμα την αδιαλλαξία και την μη υπογραφή από τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει στη κατάσταση που βρίσκεται και να χαθεί η υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου ελιάς.

Ο σύλλογος έστειλε επιστολές στον Υπουργό και τους βουλευτές του τόπου μας με σκοπό να υπογράψει την σύμβαση. Ο κ. Υπουργός, όχι μόνο δεν υπέγραψε τη σύμβαση αλλά ούτε μπήκε στο κόπο να μας απαντήσει και να εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του.
 
Παραθέτουμε σχετική αλληλογραφία και δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο.

Τελευταία ανανέωση ( 05.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >