http://www.mporos.gr/neoxori

Συνταγές: Γεμιστή ωμοπλάτη αρνιού (Γιμσκή κτάλα αρνιού) PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Αντώνης Θαλασσέλλης   
04.05.16
gemisto-arni.jpg
Γιμσκή κτάλα αρνιού (γεμιστό ωμοπλάτη (χεράκι) αρνιού )

Αντώνη, φώναζε η μάνα μου την Κυριακή του Πάσχα, ξύπνα χτύπησε η καμπάνα της εκκλησίας, σήκω να πας να δεις ποιος θα δώσει περισσότερα λεφτά για κρατήσει την ανάσταση (παλιό έθιμο που η Ανάσταση έβγαινε σε δημοπρασία. Τώρα την σηκώνει όποιος θέλει για λίγο, αφού ρίξει όσα λεφτά επιθυμεί σε ένα καλαθάκι και μετά άλλος κ.ο.κ.) .

Εμένα όμως με είχε ξυπνήσει ήδη η μυρωδιά του γεμιστού παραδοσιακού αρνιού στο φούρνο που το έχουμε σαν έθιμο στο Μπουρό (Νεοχωρι) και γενικά σε όλη την Λέσβο την μέρα εκείνη αντί αρνί στην σούβλα.

Καθόμουν στο κρεβάτι και απολάμβανα την μυρωδιά που έβγαινε από το φούρνο και σκεφτόμουνα τη στιγμή που θα έρθει το μεσημέρι να το απολαύσω, δεν κρατιόμουν.

Φέτος αποφάσισα να κάνω πάλι Πάσχα στο χωριό, αλλά τώρα δεν ζουν οι γονείς μου και η μάνα μου δεν θα φτιάξει αρνί γεμιστό για να ξυπνήσω πάλι με αυτή την μυρωδιά.

Όμως για καλή μου τύχη είχα κρατήσει την συνταγή της μάνας μου και είπα να τολμήσω να το φτιάξω κι εγώ. Τελικά η συνταγή πέτυχε και το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ :

1) Τσιγαρίζουμε ξερό κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα
2) Ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι και μετά την ψιλοκομμένη συκωταριά (αφού πριν την έχουμε ζεματίσει) με αλάτι και πιπέρι και λίγο ρίγανη και αν θέλουμε και λίγα έντερα ψιλοκομμένα ( εγώ δεν έριξα)
3) Ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστή η συκωταριά για λίγη ώρα και μετά ρίχνουμε το ρύζι και λίγο νεράκι και αφού πιει το νερό το σβήνουμε με κρασί κόκκινο και ανακατεύουμε καλά.
4) Παίρνουμε την γέμιση και την βάζουμε στο αλατοπιπερομένο χεράκι του αρνιού αφού το έχουμε ξεκουφάνει από πριν.
5) Το βάζουμε σε ένα ταψί περιχύνοντάς το με μείγμα λαδιού και λεμονιού και αλείβοντας και λίγο βούτυρο πάνω και το ψήνουμε με λίγο νεράκι γυρίζοντας το να μην καεί από πάνω.
6) Προσθέτουμε στο τέλος και πατάτες αν θέλουμε και όταν λιώσει το κρέας και φανούν τα κόκαλα είναι έτοιμο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Τελευταία ανανέωση ( 04.05.16 )
 
Επόμ. >

Δημοσκόπηση

Θέλετε να συνεχίσουμε το περιοδικό "Ο Μπορός" μόνο σε ηλεκτρονική μορφή;