http://www.mporos.gr/neoxori

Συνταγή Μπουριανού Ζιρντέ PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Δημήτρης Κοφτερός   
20.08.08

ZERDE

ΖΙΡΝΤΕΣ ή ΖΕΡΤΕΣ

 

            Η λέξη Zerde, είναι τούρκικη και αναφέρεται σε ένα εορταστικό πιάτο, δημοφιλή σε όλη τη Μικρά Ασία, για πάνω από εξακόσια χρόνια. Το γλυκό zerde, το έφτιαχναν σε γάμους, γεννητούρια αλλά και στο πρώτο δεκαήμερο του Μουχάραμ. 

            Ο zerde αγαπήθηκε και απ' τους Έλληνες της Μ. Ασίας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τον έφτιαχναν για τις ανάγκες των κοινωνικών τους εκδηλώσεων (γάμους - βαφτίσια). 

            Θυμάμαι, ότι στους γάμους και τα βαφτίσια που γίνονταν στο χωριό μου το Μπουρό, όταν τελείωνε το μυστήριο, μας μοίραζαν ζιρντέ.  Τον έφερναν στην εκκλησία σε μεγάλα ρηχά γανωμένα ταψιά. Ήταν πασπαλισμένος με κανέλα και χαραγμένος σε μικρούς ρόμβους. Στριμωχνόμασταν γύρο απ' αυτόν που τον μοίραζε, ανοίγαμε τη παλάμη μας και με σπρωξιές διεκδικούσαμε το μερίδιό μας. Απ' τη βιασύνη μας, πασαλειβόμασταν  ολόκληροι. Τότες δεν υπήρχαν κουφέτα και μπομπονιέρες και τα τυποποιημένα γλυκά ήταν δυσεύρετα. Ο ζιρντές λοιπόν ήταν ότι καλύτερο υπήρχε. Πώς να τον ξεχάσεις;   

            Η ανάμνηση της ομορφιάς του ζιρντέ, με έκανε να ρωτήσω τη κα Μυρσίνη Στυλιανού Πρίμη και να γράψω τη συνταγή.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΠΟΥΡΙΑΝΟΥ ΖΙΡΝΤΕ

 

            Τρία (3) κιλά ρύζι, θα το καθαρίσεις καλά, θα το μετρήσεις με ένα κατσαρόλι πόσο είναι, θα το πλύνεις εννιά (9) φορές και για κάθε κατσαρόλι θα ρίξεις εννιά (9) κατσαρόλια νερό. Θα το βάλεις να βράζει και το ανακατεύεις  για να μην κολλήσει σε σιγανή φωτιά.

            Όταν γίνει το ρύζι ένας πολτός, δηλαδή να μην φαίνεται πως είναι ρύζι, με το ίδιο το κατσαρόλι που είχες μετρήσει το ρύζι, θα μετρήσεις ένα γεμάτο κατσαρόλι με νισιστέ  και κομφλάο μαζί και τα βάζεις σε μια κούπα και τα διαλύεις σε νερό ώστε να γίνουν σαν γάλα. Μετά, θα πάρεις ένα πυκνό τρυπητό, θα το περάσεις ώστε να μην έχει σβόλους και μετά θα ανακατεύεις το ρύζι, θα προσθέτεις λίγο - λίγο αυτό που έχεις στην κούπα (κομφλάο με νισιστέ και νερό). Να προσέχεις να μην σβολιάσει. Θέλει δυνατό ανακάτεμα. Ύστερα, με το ίδιο το κατσαρόλι που μέτρησες το ρύζι, θα βάλλεις τη ζάχαρη, σύμφωνα με τα κατσαρόλια που είχες το ρύζι και θα το ανακατεύεις να βράσει καλά, πολύ ώρα. Μετά το δοκιμάζεις και εάν δεν είναι γλυκός, μπορείς να προσθέσεις και άλλη ζάχαρη. Για να καταλάβεις εάν είναι έτοιμος, θα βάλλεις λίγο σε ένα πιατάκι από την ανάποδη, θα το αφήσεις να κρυώσει καλά, μετά θα φυσήσεις δυνατά. Εάν παραμείνει κολλημένος τότε είναι έτοιμος.

            Τον κατεβάζεις απ' τη φωτιά και έχεις τριμμένη μαστίχα, βάζεις λίγη - λίγη, την ανακατεύεις καλά και είναι έτοιμος. Τον σερβίρεις σε πιάτα ή πιατέλες ή σε ταψί ανάλογα τη ποσότητα και τον πασπαλίζεις με ψιλή κανέλα.

Καλή όρεξη

Μυρσίνη Πρίμη          

Ετών 85

 

Τελευταία ανανέωση ( 20.08.08 )
 
< Προηγ.

Το περιοδικό μας

Κατεβάστε όλα τα τεύχη του περιοδικού

Facebook

Facebook

Newsletter

Youtube

Youtube

Youtube
Τετάρτη
18
Μαΐου
Μεσοπεντηκοστής,
Πέτρου, Διονυσίου, Χριστίνης, Ανδρέου, Παύλου, Βενεδίμου, Κλαυδίας μάρτυρος

Δημοσκόπηση

Θέλετε να συνεχίσουμε το περιοδικό "Ο Μπορός" μόνο σε ηλεκτρονική μορφή;