http://www.mporos.gr/neoxori

«Μουσείο Ελιάς» Ώρα μηδέν... PDF Εκτύπωση E-mail
 

mixani.jpgΠέρασαν είκοσι δύο χρόνια, ξοδεύτηκαν  αρκετά χρήματα και το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ», φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Ο λόγος για το παλιό ελαιοτριβείο, «η μηχανή τ' Μπουρού» που μένει εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου από την αδιαφορία των ιθυνόντων.

Στον Μπουρό, σημερινό Νεοχώρι, στις αρχές του 20ου αιώνα (1902 -1909) χτίστηκε το ελαιοτριβείο των Αφων Μαραγγέλη. Το κτίριο κατασκευάσθηκε από πέτρα και μπορσολιάνη, έργο εξαίρετης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Είναι εξοπλισμένο με μηχανολογικό υλικό που έφθασε απ' το Πειραιά το 1909. Ήταν ατμοκίνητο και έτσι παρέμεινε.

      Το 1986 με προτροπή και επιχορήγηση του τότε Νομάρχη Λέσβου, κ. Νίκου Σηφουνάκη, η κοινότητα Νεοχωρίου με πρόεδρο τον Γιάννη Γεωργίου Καλδέλλη, αγόρασε το ελαιοτριβείο των αδελφών Μαραγγέλη με το ποσό των 1.600.000 δρχ, με σκοπό να το ανακαινίσει και να γίνει Μουσείο Ελιάς. Το ελαιοτριβείο - Μουσείο, επιχορηγήθηκε το 1986 με 550.000 δρχ και το 1998-99 με 54.000.000 δρχ μέσω των ΠΕΠ εκ των οποίων τα 11.000.000 δρχ, δόθηκαν μέσω του συλλόγου των Νεοχωριτών Αττικής «Ο ΜΠΟΡΟΣ».

     Με τα χρήματα των επιχορηγήσεων, έγινε επισκευή της στέγης και η μελέτη για την συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων. Αργότερα έγινε μερική αποκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να σημειώσουμε ότι όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός δηλαδή η ατμομηχανή, τα πιεστήρια και τα υπόλοιπα μηχανήματα, βρίσκονται στη θέση τους όπως ακριβώς ήταν την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του εργοστασίου.
    Στη συνέχεια έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί με σύμβαση στο Π.Ι.Ο.Π. (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Πειραιώς) με την υποχρέωση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Το Π.Ι.Ο.Π. θα έφερνε επισκέπτες στο Μουσείο προβάλλοντας έτσι το Μουσείο και το χωριό μας.

     Ο Δήμος Πλωμαρίου με Δήμαρχο το Μιχάλη Μαμάκο, έστω και καθυστερημένα λόγω διαφωνιών του Δ.Σ, έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ» να ενταχθεί στο Γ! Κοινοτικό Πρόγραμμα στήριξης και η ενέργεια αυτή έγινε αποδεκτή από το Π.Ι.Ο.Π. Στάλθηκε σχέδιο σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει το ίδρυμα στην υλοποίηση του έργου και το σχέδιο έγινε αποδεκτό από το Δήμο Πλωμαρίου και από τον Γ.Γ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η άρνηση του τότε Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, να υπογράψει τη σύμβαση, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία υλοποίησης της ιδέας του Μουσείου ελιάς.
    Ο Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου «Ο ΜΠΟΡΟΣ» Αττικής, έστειλε επιστολές στον Υπουργό και τους βουλευτές του νησιού μας με σκοπό να τον μεταπείσουν και να υπογράψει τη σύμβαση. Ο κ. Υπουργός, όχι μόνο δεν υπέγραψε αλλά ούτε μπήκε στο κόπο να μας απαντήσει και να εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του.

            Επιστολές απευθύναμε και στον σημερινό Δήμαρχο Πλωμαρίου κ. Δημήτρη Βαρβαγιάννη ο οποίος στην από 20-3-2007 επιστολή αποδέχεται την υπαναχώρηση του Π.Ι.Ο.Π., μετά τη δημιουργία του Μουσείου της Αγ. Παρασκευής, χωρίς καμιά αντίδραση. Μας διαβεβαίωσε όμως ότι θα  εντάξει την δημιουργία του Μουσείου στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο θα προσπαθήσει να υλοποιήσει μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά ενημέρωση και δεν βλέπουμε καμιά πρόοδο στο έργο. Αντίθετα, είναι ορατή η εγκατάλειψη του χώρου και η μετατροπή του σε αποθηκευτικό χώρο. Παρά ταύτα το ενδιαφέρων των επισκεπτών είναι μεγάλο και ζητούν να το γνωρίσουν έστω και στη κατάσταση που βρίσκεται.

            Καλούμε το Δήμαρχό κ. Δημήτρη Βαρβαγιάννη, να δώσει υπεύθυνη και σαφή απάντηση στο ερώτημα αν δηλαδή έχει εντάξει το  Μουσείο Ελιάς στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του;

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Δημοσκόπηση

Θέλετε να συνεχίσουμε το περιοδικό "Ο Μπορός" μόνο σε ηλεκτρονική μορφή;