ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ

Τελειώνει το Μουσείο Ελιάς

1/6/2006

Παρουσίαση της προόδου των εργασιών του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, διοργανώνει ο φορέας υλοποίησης του έργου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), την προσεχή Τρίτη το βράδυ, σημειώνοντας πως σε λίγους μήνες το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο των Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής, θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Αλέκος Ευαγγελινός, η κ. Ασπασία Λούβη Γενική Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, η κ. Ευρυδίκη Σιφναίου ιστορικός, η κ. Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη Αρχιτέκτων-Μουσειολόγος και η κ. Σοφία Κουφοπούλου Κοινωνική Ανθρωπολόγος.
«Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου -αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΠΙΟΠ- στεγάζεται στους χώρους του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου Αγίας Παρασκευής, το οποίο μετατρέπεται σε μουσείο του εαυτού του, με αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών στοιχείων στην ιστορική τους μορφή και υποδειγματική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου».
Μετά την ολοκλήρωσή του θα ενταχθεί στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του ΠΙΟΠ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη και προσεχώς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο, το Μουσείο Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Έκκληση για το Νεοχώρι
Ενώ όμως το Μουσείο της Αγίας Παρασκευής τελειώνει, το αντίστοιχο που ήταν να διαμορφωθεί στο Νεοχώρι, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα του «Ε», μετά τη δημοτική αρχή Πλωμαρίου και το Σύλλογο των Νεοχωριτών της Αθήνας, και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βαρβαγιάννης, απηύθυνε χθες με επιστολή του στον Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, έκκληση για την προώθηση του έργου. Ο κ. Βαρβαγιάννης τονίζει μεταξύ άλλων την εκτίμησή του πως «το έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» και ζητά απ' τον Υπουργό να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την έναρξη του έργου.

 

 

http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2006060127069

» Αρχική