ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ

Επιτέλους, ΝΤΡΟΠΗ!
Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
18/5/2006

22/9/2006

Οριακά προλαβαίνει-δεν προλαβαίνει ο Δήμος Πλωμαρίου να υλοποιήσει το σημαντικότατο για την ευρύτερη περιοχή έργο του Μουσείου Ελιάς Νεοχωρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα λήξει άμεσα η εκκρεμότητα από πλευράς Υπουργείου Αιγαίου. Δηλαδή θα προχωρήσει το έργο αν δεήσει ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης να βάλει μία υπογραφή, αφού η υπογραφή του μόνο υπολείπεται για να μην χαθεί, όπως και 113.000 ευρώ που έχουν δεσμευτεί για αυτό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο όλο θέμα που τείνει να πάρει διαστάσεις ηθελημένου «σαμποτάζ» του συγκεκριμένου έργου απ' τον κ. Παυλίδη. Η διαφορά, με όλες τις προηγούμενες, ήταν πως δεν κόντευαν να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της παρέμβασης, ενώ τώρα αν δεν υπάρξει έγκαιρα εξέλιξη, ελαχιστοποιούνται έως και μηδενίζονται οι πιθανότητες να γίνει το έργο.
Το έργο, που πριν λίγες μέρες, στις 11 Μαΐου, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια απ' την ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου, θα είχε ήδη τελειώσει, όπως άλλωστε τελειώνει και το Μουσείο Ελιάς της Αγίας Παρασκευής. Το οποίο αν κι ήταν σαφώς μεγαλύτερου μεγέθους και οικονομικού αντικειμένου, δεν έτυχε των εμποδίων που βρήκε μπροστά του το Μουσείο Νεοχωρίου, με αποκορύφωμα την πεισματική εδώ κι ένα χρόνο άρνηση του νυν Υπουργού Αιγαίου να δώσει τη συγκατάθεσή του.
Αν ο κ. Υπουργός επιδιώκει εκ των έσω, για προσωπικούς του λόγους, ή ακόμη και για να κάνει οικονομία μερικές χιλιάδες ευρώ στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, να «μπλοκάρει» το κυβερνητικό έργο -διότι περί αυτού πρόκειται μια και το ενέταξε αν κι είχε ξεκινήσει απ' την προηγούμενη κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης της δικής του κυβέρνησης- είναι δικός του λογαριασμός και θα έρθει αργά ή γρήγορα η ώρα να απολογηθεί για την πρακτική του. Δικός μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία ενός χωριού που είχε βασίσει τις ελπίδες του στο Μουσείο Ελιάς.

Έκκληση απ' τους Νεοχωρίτες
Πριν ένα μήνα περίπου, διαβλέποντας τον κίνδυνο να χαθεί το έργο, συστρατεύθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί ο κ. Παυλίδης να υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του Μουσείου και ο Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου «Ο Μπορός». Είχαν προηγηθεί, όλο το διάστημα απ' την με καθυστέρηση επιτευχθείσα συμφωνία του Δήμου Πλωμαρίου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σειρά παραστάσεων απ' τη Δημοτική Αρχή Πλωμαρίου, δίχως όμως να υπάρξει και η υπογραφή του Υπουργού. Έτσι με επιστολή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεοχωριτών της Αθήνας, Δημήτρης Κοφτερός, απευθύνεται στον κ. Παυλίδη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι: «από το Δήμο Πλωμαρίου μας ενημέρωσαν ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη του Μουσείου Ελιάς στο Γ΄ ΚΠΣ, έχει γίνει αποδεκτή ως ενέργεια από το ΠΙΟΠ, έχει αποσταλεί σχέδιο σύμβασης, προκειμένου να προχωρήσει το ίδρυμα στην υλοποίηση του έργου, το σχέδιο έχει γίνει αποδεκτό και από το Δήμο Πλωμαρίου και από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υπολείπεται η δική σας υπογραφή».
«Κύριε Υπουργέ -συνεχίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου- πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του ως Μουσείο Ελιάς, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής και θα βγάλει το χωριό μας απ' την απομόνωση και τον αφανισμό. Παράλληλα θα κρατήσει ζωντανό ένα αξιόλογο έργο της νεότερης ιστορίας. Για τους παραπάνω λόγους, και εκφράζοντας την επιθυμία όλων των συγχωριανών μας, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη θετική σας απάντηση και θα υπογράψετε την εν λόγω σύμβαση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Ίδρυμα για τα περαιτέρω».
Η από 12 Απριλίου σταλμένη με ταχυμεταφορά επιστολή στον κ. Παυλίδη, έχει επιδοθεί στον Υπουργό απ' την επομένη ημέρα, όπως επιβεβαίωσε τηλεφωνικά ο κ. Κοφτερός, δίχως όμως να έχει υπάρξει και απάντηση από πλευράς Υπουργείου στο αίτημα των Νεοχωριτών.
Ομοίως δίχως απάντηση απ' το Υπουργείο έμεινε και το δικό μας ερώτημα που απευθύναμε χθες στο Γραφείο του κ. Παυλίδη αναμένοντας να μας εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν υπογράφει την προγραμματική σύμβαση, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο.

 

Νίκος Σηφουνάκης:
«Κρίμα, χάνεται ένα έργο πολιτισμού κι ανάπτυξης»

«Δυστυχώς ο κ. Παυλίδης -τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης που επί Υπουργίας του "θεμελιώθηκε" η προσπάθεια μετατροπής παλιών ελαιοτριβείων της Λέσβου σε Μουσεία Ελιάς- με τις ανεξήγητες ενέργειές του απεμπολεί πιστώσεις και έργα δρομολογημένα στο όνομα αποκλειστικά των προσωπικών επιλογών. Είναι κρίμα, ειδικά για το ελαιοτριβείο του Νεοχωρίου, ίσως το αρχαιότερο, καλά σωζόμενο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα, που το αγοράσαμε για λογαριασμό του Δήμου το 1985 κι είχαμε ολοκληρωμένες μελέτες, με την τακτική του Παυλίδη που οχυρώθηκε πίσω και από λάθη της Δημοτικής Αρχής, να χάνεται ένα έργο πολιτισμού και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή Πλωμαρίου.
Έστω και την τελευταία στιγμή, ας επανεξετάσει την αναιτιολόγητη μέχρι τώρα άρνησή του και ας υπογράψει για την έναρξη του έργου.».

Μιχάλης Μαμάκος:
«Συνεχίζει τον εμπαιγμό.»

«Παρά τις κατ' επανάληψη οχλήσεις μας -υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πλωμαρίου Μιχάλης Μαμάκος- παρά τις συζητήσεις μας και τη συνεχή διατύπωση του αιτήματός μας να υπογράψει τη σύμβαση, δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδέν έπραξε ο κ. Υπουργός, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό προς το Δήμο μας και προς το Νεοχώρι που χρειάζεται το συγκεκριμένο έργο.
Από κει και πέρα, αν το έργο τελικά χαθεί, καταντά εγκληματική εις βάρος του τόπου μας η πρακτική του, τη στιγμή άλλωστε που όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, έχουμε ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του Μουσείου Ελιάς.».

 

http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2006051826668

» Αρχική